torstai 16. marraskuuta 2017


William H. Jordy

MERKITYKSET MODERNISMISSA


Euroopan 20-luvun modernismin tyyppiesimerkki – pelkistetyn muotoinen, paljaspintainen , ohuenohut kuori tuhlailevan avointen sisätilojen ympärillä – on nykyisin arkkitehtien, kriitikkojen ja historioitsijoiden negatiivisten arvioitien kohteena. 

Modernismilla oli vaikutuksensa; arkkitehtuuriin, taiteeseen ja valokuvaukseen. Tekniikan nopea kehitys , uudet materiaalit ja sarjatuotanto alkoi teollistumisesta. Mikään ei ollut enään ennallaan myös ihmisten elin- ja asuinympäristö muuttui 1920-30- luvuilta lähtien radikaalisti ja standardisoitui.
Sisustus -ja käyttöesineiden tuli olla tarkoituksenmukaisia, kestäviä, halpoja ja massatuotantoon soveltuvia. Vasta 1950- luvulla modernismi muuttui tavallisen kuluttajan elämäksi. Modernismin juuret, alkuajat sijoittuvat 1800-luvun puoliväliin.
Art Nouveon -jugend- Modern Style- kansallisromantiikka oli kertaustyylien vastainen uudistusliike. Arts&Crafts- ajattelun avainsana oli "simplycity": yksinkertaisuus, tarkoituksen mukaisuus ja materiaalien rehellisyys.     





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti